top of page
Zoeken

Nieuwe Regels voor Rolsteigers

Inleiding

Eind 2021 werd de nieuwe EN 1004, de norm voor rolsteigers en kamersteigers van kracht. Deze norm heeft een aantal belangrijke wijzigingen geïntroduceerd om de veiligheid van het gebruik van rolsteigers te verbeteren.

Belangrijkste Wijzigingen

  1. Afstanden tussen de platformen: De maximale afstand tussen de grond en het eerste platform is teruggebracht van 4,60 meter naar 3,40 meter. De afstand tussen twee platformen is nu 2,25 meter in plaats van 4,20 meter.

  2. Toepassingsgebied van de norm: De vernieuwde EN 1004 is nu ook van toepassing op rolsteigers van minder dan 2,5 meter hoog. Kleine rolsteigers, de zogenaamde kamersteigers, vallen nu ook onder de norm.

  3. Gebruik van stabilisatoren en leuningen: Het gebruik van stabilisatoren en leuningen geldt nu ook voor vouw- en kamersteigers.

Praktische Implicaties

  • Indien een rolsteiger met voorloopleuningen opgebouwd wordt, hoeft slechts de afstand tot het eerste platform gecontroleerd te worden.

  • Een rolsteiger die nog met schoren wordt opgebouwd is verleden tijd. De gewijzigde norm staat deze traditionele manier van opbouwen niet meer toe.

  • Het is belangrijk dat een steiger wordt opgebouwd met de nieuwe platformafstanden én dat daarbij niet onbeschermd op een platform gestaan wordt.

Conclusie

Hoewel alle bestaande steigers nog mogen worden gebruikt, is het voor de veiligheid verstandig om uw medewerkers voorlichting en instructie aan te bieden en uw steigers te upgraden naar de nieuwste EN 1004-normen. De fabrikanten bieden hiervoor upgrade sets aan.

Ik hoop dat dit helpt! Als u nog vragen heeft, laat het ons dan weten. Let goed op uzelf en uw collega! 

47 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Vakmanschap

Lieve papa, Jij levert diensten aan werkgevers en ik weet dat jij daar behoorlijk trots op bent en zeg nou eerlijk, ze kunnen toch niet zonder jouw vakmanschap?! En of jij nou diensten verricht als vr

VCA Zelfstudie

Mag je binnenkort (weer) opgaan voor je VCA Basis of VOL examen? Maak dan meer kans door je goed voor te bereiden met onze digitale zelfstudiepakket! Wij hebben de examenbegrippen en termen in een ove

Veilig Werken Op Hoogte

Bij valgevaar maar zeer zeker bij werkhoogtes van 2,5 meter of meer is de werkgever verplicht zijn medewerkers te beschermen. Daarbij is de arbeidshygiënische strategie het verstandigst om toe te pass

コメント


Pas op gevaar
bottom of page